Švédský kuřecí salát s pečenou bramborou

Náš listopadový výlet do oblíbeného Stockholmu se neobešel bez výjimečných gurmánských zážitků. Pokoušeli jsme se objevovat nové kavárničky, ale do jedné nás to často táhlo opakovaně. A to do Sundbergs konditori, kterou můžete nalézt na náměstí Järntorget 83 v Gamla Stanu neboli Starém městě :). Jde o nejstarší cukrárnu/pekárnu ve Stockholmu, a to z roku 1785. Můžete si sem skočit nakoupit skořicové bochníčky sypané perlovým cukrem (kanelbullar) nebo různé druhy zákusků. Obrázek speciálně pro Flo :):

                s2

A nebo si zde můžete dát polední menu. Na výběr je spousta dobrot od zapečených panini, plněných ciabatt až po domácí lasagne a našeho favorita, plněné pečené brambory. Za cenu 75 SEK (okolo 200 Kč) dostanete kompletní „menu“, což znamená vámi vybrané jídlo, zeleninový salát (mini), domácí šťávu a kávu.

Naším oblíbencem bylo „Bakad potatis med currykycklingröra“, tedy pečená brambora s kari kuřecí náplní. Na tácku vám přistane obrovitá brambora ve slupce a náplň či salát dostanete v mističce. Následuje dilema, zda kousky brambory namáčet do mističky či obsah mističky nalít na bramboru. Ale to už je jen detail :).

Po tomto výborném obědě přichází čas na onu kávu. Ve většině švédských kaváren si kávu pouze zaplatíte u pultu a sami si ji připravíte u jiného stolku, kde jsou šálky, káva v konvích, mléko, cukr, skořice, no na co si vzpomenete. Uprostřed Sundbergs konditori stál obrovský stůl plný šálků a měděného samovaru, ze kterého jste si mohli kávu načepovat a připravit dle vlastní chuti, případně si ještě dokoupit dortík či skořicový bochánek.

                sundbergskonditori.jpg

                kanel.jpg

Pečení skořicových bochánků je v plánu :). Ráda bych se ale podělila o vlastní verzi pečených brambor a kuřecího salátu, protože ten se musel vyzkoušet hned po návratu. Ehm, přítel jinak nedal ;).

Recept na Švédský kuřecí salát a pečené brambory (pro asi 4 hladovce)

Ingredience: 

Na salát:
1 balení kuřecích prsních řízků
1 malá cibule
1 červená paprika
200 g aromatičtějšího sýru (gouda, ementál)
500 g v kelímku zrajícího jogurtu (Hollandia)
3 lžíce majonézy
sůl, pepř, kari

Na brambory:
8 velkých brambor
olivový olej
sůl

A jak na to:
1. Brambory oloupeme a  rozkrojíme každou podélně na půlku.  Vymažeme plech olivovým olejem, vyskládáme na něho brambory, které posolíme a ještě trochu pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut na 170 stupňů.

2. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a osmažíme na pánvi s trochou oleje.  Jakmile už se maso zdá být propečené, přidáme 1-2 lžičky kari, mícháme a poté, co se kousky masa obarví, přilijeme asi 2 lžíce vody a necháme ještě mírně bublat. Poté maso i se šťávou nalijeme do misky, kterou dáme vychladit na balkon či jako já barbar do ledničky.

3. Malou cibulku nakrájíme na drobno, nakrájíme i papriku a sýr na libovolné kostičky, dáme do velké mísy, přidáme vychlazené kuřecí maso i se šťávou.

4. V jiné nádobě smícháme jogurt a majonézu, ochutíme solí a pepřem a následně přidáme do salátu a promícháme.

5. Podáváme s opečenými bramborami a jako ozdoba se skvěle hodí pár kousků pomeranče!

                salát

Reklamy
Published in: on Únor 10, 2008 at 10:24 am  6 komentářů  

The URI to TrackBack this entry is: https://zufanka.wordpress.com/2008/02/10/svedsky-kureci-salat-s-pecenou-bramborou/trackback/

RSS feed for comments on this post.

komentářů 6Napsat komentář

  1. Závidím pobyt ve Švédsku a co pak teprve takovhle gurmánské hody .)

  2. grvl: no a to rozhodně nebylo všechno 😉

  3. Severské cukrárny mají hřejivé kouzlo 🙂 Ve Švédsku jsem nebyla, ale ty dánské cukrárny mi je svou atmosférou připomínají. Tam mě káva moc chutnala a nemluvím ani o horkých koláčích, které se od samého rána pekly nepřetržitě.

    Švédský kuřecí salát & pečené brambory = recept, který nezapadne do kouta 🙂

  4. DolceVita: V Dánsku jsem byla jen v Kodani, a to jen jeden den, nicméně i tak mi utkvěl čokoládový dortík :). O horkých koláčích mi ani nemluv! 🙂

  5. Žufanko, té první fotce se myslím pořád ještě říká provokace :-))) Paráda!!!

  6. Byla bych hrozně zvědavá na recept na ty skořicové šneky..mňam, mňam..;o)


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: