Bramborový guláš pro domácí štěstí

gulas1.jpg

V angličtině existuje pojem, který skvěle definuje právě tento recept. Jde o pojem „comfort food“, což by se dalo přeložit jako konejšivé jídlo. Podle Wikipedie jde o jídlo obvykle velmi jednoduché, vařené doma, není příliš drahé a je úzce spojeno s domovem a maminčinou kuchyní. A do této kategorie bych zařadila i bramborový guláš.

Jeho název je odvozen od jeho královského vzdáleného příbuzného, klasického guláše. Avšak tato verze je jaksi ošizenější a rychlejší. Jako náhrada drahého masa jsou zde použity brambory a nějaká, lepší či horší, napodobenina masa.

Bramborový guláš bylo první jídlo, co jsem se naučila vařit. Recept mi osvětlila moje babička a v její verzi zněl opravdu jednoduše. Tehdy jsem chodila na střední a čerstvě jsem se přestěhovala na svůj vlastní „privát“. Výhodou byla obrovská svoboda, avšak nevýhodou studená plotna. Inu dala jsem na babičku, koupila brambory, „točák“, cibuli, papriku a mouku.

Od té doby je pro mě bramborový guláš symbolem mých studijních let. Recept jsem v průběhu času a díky starému receptu v Apetitu vylepšila a ráda se s ním podělím.

Recept na bramborový guláš pro domácí štěstí

Ingredience:
4-5 větších brambor
1 velká cibule
2 kvalitní klobásky
2 lžíce sladké papriky
1-2 čerstvé červené chilli papričky
2-3 lžíce hladké mouky
1 kelímek smetany na šlehání
bylinky (majoránka, tymián, italské bylinky)
sůl, pepř

Recept:
1. Oloupané brambory nakrájíme na libovolně velké kousky (někdo to rád velké :)), cibuli a chilli papričky nakrájíme na drobné kousky a klobásky na kolečka.
2. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, chilli papričky a obojí chvíli smažíme. Poté přidáme klobásky, počkáme, až se trochu opečou a přisypeme sladkou papriku. Ztlumíme plamen.
3. Mícháním papriku rozmícháme a přisypeme 2-3 lžíce hladké mouky. Mícháním směs v mouce obalíme a po troškách budeme přilévat vodu a zároveň míchat. Mouka se tak rozpustí rovnoměrně a nevzniknou nám žmolky. Celkem přilijeme až tři hrnky vody, osolíme, opepříme a vložíme nakrájené brambory. Přikryjeme pokličkou a vaříme na středním stupni asi 15 minut (záleží na tloušťce brambor).
4. Přidáme bylinky a smetanu na šlehání a necháme ještě pár minut vařit. Pokud je guláš málo hustý (připomíná spíše polévku), zahustíme směsí mléka/vody a mouky (ideálně přes sítko). Ochutnáme a případně dosolíme.
5. Podáváme s čerstvým chlebem nebo jen tak :).

gula3.jpg

Reklamy
Published in: on Únor 2, 2008 at 10:42 pm  20 komentářů  

The URI to TrackBack this entry is: https://zufanka.wordpress.com/2008/02/02/bramborovy-gulas-pro-domaci-stesti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

komentářů 20Napsat komentář

  1. Tak se plácám u netu a usilovně přemýšlím co uvařit a teď se můžu konečně uklidnit. Dnešní inspirační body patří tobě:) Naposledy jsem dělal buřtguláš asi před dvěma lety, tak je ten správný čas na opáčko. Já do něj ještě přidávám česnek, ale až v průběhu vaření a na zahuštění jsem si zvykl používat tu knorráckou jíšku, ta nemá chybu 🙂
    Jinak malá hádanka: Víme, jak říkají kuchaři té „směsi“ vody nebo mléka s moukou?

    • vime, amerika :o)

  2. Chich, já laik nevím… ?! Poraď 🙂

  3. 🙂 velmi prozaicky ‚amerika‘

  4. Děkuju, zas jsem o něco chytřejší… Jen mi nejde do hlavy proč…? 🙂

  5. hmmm, úplně se vidím s lžící u tvého brgulášku, slaný rohlík k tomu. To už jsem neměla pár let:-(

  6. Jó to kdybych věděl 🙂 Vždycky jsem slyšel jenom:
    „Co děláš? Máš to ňáký řidký. Zakvedlej tam Ameriku“ 🙂

  7. Bali: tak přijeď do Brna 😉
    Matesola: dobrý! co se člověk nepřiučí… 🙂

  8. neboj, jednou se tam rozjedu 😉

  9. Bramborový guláš = domácí klasika 🙂 Jen ty „buřty“ už nejsou to, co bývaly. S těmi to bylo nejlepší. A k tomu zahušťování čímkoli a jakkoli – můj tip je jednoznačný, tzn. nezahušťovat! Brambory to zahustí dostatečně, ale musí se použít ten správný varný typ, tedy kategorie „C“. Ty mají rozvářivost v popisu práce 🙂

  10. Musi być pyszna…
    Pozdrawiam!

  11. hlásím, že jsem podala žádost na správném místě a v neděli budu mít brgul od maminky, jéééé, to je hodná maminka. Ta ho totiž umí nejlepší 😉

  12. Bali: Nevím čím to je, ale tvoje komentáře padají neustále do spamové schránky?!? Takže se omlouvám o zpoždění jejich uveřejnění. Mohla bys prosím příště nevyplnit e-mail? Snad to pomůže 🙂 Musíme tomu přijít na kloub!!! 😉
    A doufám, že maminčin brgul chutnal!

  13. mamči brgul byl moc dobrýýýýýýýý!
    Myslím, že to dělá naše dlouhá webová adresa! Už jsem na pár stránkách ten problém řešila.Tak zkouším bez www.

  14. Bali: no bezva!!! Tak problém vyřešen. Neboj, já vím kam jít i bez webovek 😉

  15. Výbornej manuál na guláš ! Dodržoval jsem důslědně postup….a výsledek? No prostě šmakuláda. Bída a ekonomická krize mě dohnala až k vaření, ale stálo to za to. Můj první gulášek a mohla by mi ho i maminka závidět…he he ! Tak díky !

    PS: a je to fakt fofr fertig

  16. Buřt gulášek občas vařím,ale právě podle tohoto receptu jdu zkusit přidat smetanu-mám ho již na plotně.V jiných receptech mě smetana nezklamala tak tomu snad nebude ani ted.Dík za tip

  17. Výsledek-skvělé pochutnání.

  18. Díky za parádní recept:) Na netu je jich víc, ale tenhle je mi nejsympatičtější:)

  19. Ty blbá Debilni Píčo hltající americká agresivní Hovada.Samozřejmě jsi byla na „střední“ a používáś po jejich vzoru zdrobněliny typu točenáček,papričky,bylinky…..Jdi do hajzlu Píčo zhýčkaná a nemachruj Krávo.


Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: