Štrůdlová revolta

Podle hinduistické tradice jsou manželství uzavírána v nebi a záleží na štěstí, nebo spíše karmě, jestli člověk v životě najde toho partnera, který mu byl v nebi souzen. Prozradím vám tajemství. Znám pár, který byl vytvořen v nebi a v životě spolu tvoří dokonalý soulad…

Jablka a skořice.

Vůně těchto dvou zamilovaných a nerozdělitelných milenců vytváří atmosféru domova úplně kdekoli. Ať už na návštěvě, na koleji, na osamělém privátě, v novém domě či bytě, v kempu či na chatě, vůně jablečno-skořicová vytváří atmosféru domova a jistoty. Připomíná maminčin štrůdl. Babiččin zimní jablečný kompot. Podzimní neděle, kdy se padavky vozily do mošťárny a zpátky domů v tašce cinkaly lahve s moštem.

A je jedno, jestli jste měli špatný den, v práci jste měli pocit bezmoci a zbytečnosti, cestou domů vás na přechodu málem zajelo auto, nejede výtah, kocourovi nesedla snídaně, neteče teplá voda, vypadl internet… Kombinace jablek a skořice rozzáří den.

Moje maminka dělá nejlepší štrůdl na světě. Tři elegantní nohavičky vyrovnané na plechu, po upečení zlatavé a během odpoledne snězené. Mé dlouholeté pokusy jej napodobit měly vždy stejný výsledek. Suché rozpadající se a zároveň gumovité cosi plněné jablky. Včera jsem se rozhodla mé štrůdlové trauma vyléčit. Koupila jsem Babické listové těsto (v Brně nejlepší), jablka a pustila se do toho. Podle sebe. Žádné nekonečné válení těsta. Žádné ustrouhané nehty. Žádné rozinky křupající uvnitř záludně schovanými jadérky. Pusťte se do toho taky a udělejte si štrůdl přesně podle vašich představ. Bude stát za to…

A můj vypadal takto:

str1

Recept na můj Mega štrůdl s limetkovými cukrovými křupinkami

Ingredience:
1x listové těsto
4-5 jablek
8 lžíc cukru (nejlépe hnědého)
skořice
kardamom
Na křupinky: moučkový cukr, nastrouhanou kůru z limetky

A dáme se do toho:
1. Předehřejeme troubu na 170 stupňů a vyložíme plech papírem na pečení.
2. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (kuchyňský robot nakrájí za vás).
3. Těsto rozdělíme na dvě půlky a obě vyválíme na stejně velký obdélník. Jeden obdélník vložíme na plech a druhý ještě trochu rozválíme do šířky (o 1-2 cm) a ostrým nožem vytvoříme podélné řezy s vynecháním asi 3 cm okraje na každé straně, viz obrázek.

2
4. Na obdélník na plechu naklademe na sebe plátky jablek, každou souvislou vrstvu posypeme cukrem, skořicí a mírně kardamomem.

3

5. Nakonec opatrně vezmeme prořezaný obdélník a rychle přeneseme na plech. Upravíme pruhy, aby byly pravidelné a po okrajích těsta obou obdélníků přimáčkneme, aby štrůdl těsnil.

4

6. Pečeme, dokud nebude štrůdl maminkovsky zlatavý :).
7. Nastrouhanou kůru z limetky smícháme s 2 lžícemi moučkového cukru a necháme „působit“. Upečený štrůdl posypeme moučkovým cukrem a poté našimi limetkovými křupinkami. A necháme se unášet 🙂

5

Reklamy
Published in: on Leden 24, 2008 at 12:59 am  Napsat komentář  

The URI to TrackBack this entry is: https://zufanka.wordpress.com/2008/01/24/strudlova-revolta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: